Länk till förstasidan

Kursmål

En folkhögskolas verksamhet bygger på stor frihet och demokratiska arbetsformer med deltagare som vill påverka och ta ansvar för sin studiemiljö, t.ex. genom linjeråd och skolråd.

Samtalet är grunden i folkhögskolan och genom fokus på jämställdhet, delaktighet och allas lika värde ska folkhögskolan bidra till att stärka och utveckla demokratin. Undervisningens fria form upplever många som stimulerande men den kräver också att var och en tar ansvar för sina studier och vill man nå ett bra resultat krävs det arbete även utanför lektionstid.

Grupparbeten och redovisningar utgör viktiga inslag i undervisningen och därför krävs det en hög närvaro och delaktighet i studiearbetet. Undervisningen genomsyras av ett inkluderande och normkritiskt förhållningssätt som syftar till att deltagarna i framtiden ska kunna påverka sin livssituation och delta i utvecklingen mot ett hållbart samhälle.

När du läser Allmän kurs hos oss, är ett av målen att du ska vara delaktig och engagerad samt växa som person. Vår ambition är att du ska öka dina kunskaper och färdigheter, bli klokare och mer säker på din förmåga att bidra till ett demokratiskt och jämställt samhälle. Vi är med dig och hjälper dig, allt i folkhögskolans anda: tillsammans för allas lika värde!

För att nå dessa mål fokuserar vi på att:

  • Stärka deltagarens studieförmåga genom att träna på att samla in, bearbeta information samt formulera och presentera uppgifter skriftligt och muntligt
  • Utveckla deltagares förmåga att kommunicera med andra i tal och skrift och kunna hantera olika medier
  • Lära deltagare ett analytiskt förhållningssätt och ett kritiskt tänkande i förhållande till information
  • Motivera och entusiasmera deltagare
  • Ge deltagare förutsättningar att lära tillsammans och vara del av ett socialt sammanhang