Nya idrottslinjen - coaching och samhällsengagemang!

Utbildningen omfattar 2 terminer, 1 år, särskild kurs och vänder sig till dig som vill ägna 1 läsår på heltid att utveckla och förbättra dig inom fysisk och psykisk hälsa. Kursen bedrivs på gymnasial nivå och är CSN-berättigad.

Ansök här
Ansökningsperiod
2023-02-01 - 2023-04-23
Ansök så här
Personbevis, kopia av senaste skolbetyg, eventuella arbetsintyg, kort personlig beskrivning bifogas ansökan. Se "Så söker du" nedan.
Utbildningsperiod
2023-08-21 - 2024-05-31
Kurstid
1 år
Utbildningstakt
100%
Utbildningstyp
Profilkurs
Plats
Vessigebro
Kontaktperson
Stefan Gustafsson
Telefon
0346-575 05

Aktiviteter i toppklass; folkhögskola, idrott, upplevelser och en kick för att använda kunskaper i ett sammanhang. Du skaffar dig kunskaper som rustar dig för vidare utbildning och yrkesval.

Ge dig själv 1 år där du satsar på personlig utveckling. Nya Idrottslinjen är för dig som vill satsa på din hälsa – bygga upp din fysik. Utbildningen bjuder på upplevelser och äventyr tillsammans med andra och du får nya värdefulla erfarenheter. Katrinebergs folkhögskola är väl rustad med lokaler, en ny idrottshall och naturskön miljö som ger ro i själen och möjligheter till positivt lärande.

Du får chansen att möta nya vänner för livet. Du möter samtidigt ett engagerat team av lärare och tränare som alla tar del av det dagliga livet på folkhögskolan. Du får en vardag med massor av träning och tid till fördjupning, inspiration och utveckling.

Vi samarbetar med ambitiösa lokala idrottsföreningar och projekt som ger oss en folkhögskola med hög kvalitet.

Vi har plats för alla. Du kan utveckla dig inom din idrott, använda idrotten som förändringskraft, ta ett sabbatsår eller förbereda dig för att läsa vidare.

SUP-paddlare i havet vid Skrea strand.
Foto: Dermot Fitzpatrick

Humanbiologi

För att nå det fysiska målet kommer humanbiologin vara en röd tråd genom utbildningen. I kursen ingår träningslära, anatomi, fysiologi och näringslära så du ska få förståelse hur du ska nå ditt mål.

Som kursdeltagare ska du få kunskap hur:

 • De grundläggande fysiologiska faktorerna för att nå ett fysiskt mål
 • Grundläggande näringslära för att förstå vikten av energi vid fysisk aktivitet.
 • Lära om människokroppen hur den är uppbyggd och hur den fungerar. Veta hur man på bästa sätt ska bedriva styrketräning och stretching.
 • Analysera kroppens rörelser för att kunna få en bra grundstyrka eller träna upp en särskild del av kroppen
 • Få kännedom om skadeförebyggande åtgärder.

Idrott

Vilken livsstil passar dig? Är du en lagspelare eller en individualist, eller kanske gillar du att vara ute och genomföra fysisk aktivitet? Under året provar vi olika idrotter i lag eller individuellt, outdoor eller mer fokus på idrott med inre kontroll. Mycket i utbildningen handlar om att uppleva olika saker. Du kommer att vara aktiv i olika miljöer. Under olika årstider prova på mångfalden inom olika aktiviteter som kan leda till en ny livsstil. Det kan handla om aktiviteter som SUP, orientering, fotboll, volleyboll eller varför inte padel och bågskytte.

Projekt

Du kommer att få lära dig att leda olika projekt från start till mål. Från initiering med en idé genom ett projekts olika faser till sista steget där vi eftersträvar en implementering. Du kommer genom projekten bidra till ett samhälls- och idrottsengagemang som gör skillnad för människor i olika åldrar.

Du deltar i planering och genomförande av befintliga traditionella evenemang på skolan.

Vi åker på intressanta studiebesök för att träffa människor i olika branscher samt lära genom att uppleva nya miljöer.

Föreningskunskap

Du får kunskap om idrottens roll som folkrörelse och idrottens organisation. Du får också praktisk erfarenhet av föreningsarbete genom att driva skolans idrottsförening.

Coaching

Under året på Nya idrottslinjen kommer du att få utveckla din förmåga att coacha andra. Du kommer att få coacha i olika idrotts- och träningssituationer, och prova på skillnaden mellan coachning av enskilda individer respektive grupper.

Studieresa

Vi kommer under året att åka på en studieresa. Resan kommer att ge dig och dina klasskamrater nya perspektiv på idrott.

Utbildningen ska leda dig till ett fysiskt mål. Under vägen ska du få ökad kännedom hur du på bästa sätt kan förbättra din fysiska och psykiska hälsa. Genom teoretisk och praktisk kunskap kommer du öka din möjlighet till att må bra och få kännedom om hälsosamt idrottande. Rörelseglädje står i fokus som i sin tur ska leda till ett hållbart och livslångt idrottande. Kursen genomsyras av att allas medverkan ska bidra till ett hållbart samhälle. Vi använder oss genomgående av ett inkluderande och normkritiskt arbetssätt.

Stefan Gustavsson

Lärare
stefan.gustavsson@regionhalland.se

Alla deltagare betalar 400 kronor per termin för kopierat material, tillgång till läroböcker samt olycksfallsförsäkring. För linjespecifikt studiematerial tillkommer 1000 kronor per termin. Utbildningen är CSN-berättigad.

Ansökan

 • När ansökan är öppen klickar du på knappen med texten ”Ansök här”.
 • I nästa steg kommer du till Schoolsofts ansökningssida.
 • För att ansöka måste du antingen redan ha ett konto på Schoolsoft, eller skapa ett konto.
 • Fyll därefter i uppgifterna i Schoolsoft och bifoga aktuella bilagor/betygsdokument innan sista ansökningsdatum.

Bifoga i ansökan

Vi vill att du bifogar:

 • Ett personligt brev
 • Två referenser
 • Personbevis
 • Kopia av senaste betyg

I ditt personliga brev vill vi att du beskriver dina träningserfarenheter, målet med utbildningen och vad du kommer att tillföra gruppen.

Antagningskrav

Du bör vara fysiskt aktiv och gärna engagerad i en förening. Du bör ha behörighet från gymnasiet och arbetslivserfarenhet är en merit.

Antagningsprocess

Behöriga som lämnat ansökan innan sista ansökningsdag kommer att genomgå ett första urval. Samtal, eventuell intervju och kontakt med referenser ingår i antagningsförfarandet.

Urvalskriterier

På Katrinebergs folkhögskola strävar vi efter mångfald och jämställdhet och att deltagandet på våra kurser ska spegla samhället i övrigt, därför kan vi vid antagning behöva ta ställning till detta.

Besked om antagning

När antagningen är klar kommer ett skriftligt besked om man är antagen, tilldelats reservplats eller inte är antagen. Beskedet lämnas senast i början av juni. Den som är antagen kommer att få ett besked via e-post där det finns information om bland annat kursstart. Reserver kan komma att antas vid eventuella avhopp vid kursstarten.