Allmän kurs - Katrinebergs folkhögskolas filial i Halmstad

Utbildningen omfattar heltidsstudier under 1-3 år. Kursstart sker både höst- och vårtermin. På allmän kurs kan man läsa in behörigheter inför fortsatta studier. Efter fullgjord utbildning med godkänt resultat kan man även erhålla ett studieomdöme. Kursen bedrivs på gymnasienivå och är CSN-berättigad.

2021-11-04 - 2021-12-05
2022-01-12 - 2022-12-21
1-3 år
Behörighetsgivande kurs
Halmstad
Åsa Lundsgård Spängs
0346-57502

I Halmstad finns en folkhögskolefilial med en allmän linje för dig som bor i staden eller i dess närområde och som är intresserad av vuxenstudier.

En kille och en tjej sitter under ett träd.

Allmän kurs i Halmstad är till för dig som är intresserad av individuellt anpassade vuxenstudier. Folkhögskolans allmänna kurs går du för att börja eller komplettera tidigare studier på gymnasienivå. Du kan också studera som en förberedelse för arbetslivet eller skaffa behörighet till högskolestudier. Studiernas längd varierar mellan 1 och 3 år beroende på tidigare studier och arbetslivserfarenhet. Filialen i Halmstad är den lilla skolan med det stora hjärtat.

Skolans lokaler vid Lilla torg i Halmstad rymmer 30 – 40 studieplatser och erbjuder en lugn och trivsam studiemiljö.

Lunch serveras inte men det finns tillgång till kylskåp, mikrovågsugnar och kaffebryggare. Det finns också porslin och diskmaskin.

Några gånger avbryts det ordinarie schemat för gemensamma temastudier, halvdag eller heldag. Dessa är då obligatoriska för alla, oberoende av hur ordinarie schema ser ut. Vissa temadagar sker på huvudskolan i Vessigebro.

På gymnasienivå erbjuds kurserna

• Svenska 1, 2 och 3
  • Engelska 5 och 6
  • Naturkunskap 1b
  • Matematik 1
  • Religionskunskap 1
  • Samhällskunskap 1b
  • Historia 1b

Religionskunskap 1, Samhällskunskap 1b och Historia 1b har slagits ihop och studeras som ett ämne, Människan i Världen (MiV 1).

På gymnasienivå erbjuds även de särskilda kurserna

• Matematik 2 och 3
  • Naturkunskap 2
  • Engelska 7
  • Psykologi 1 och 2
  • Religionskunskap 2
  • Samhällskunskap 2
  • Historia 2

Religionskunskap 2, Samhällskunskap 2 och Historia 2 har slagits ihop och studeras som ett ämne, Människan i Världen (MiV 2).

Du kan också välja följande tillval

• Bokcirkel
  • Filosofi
  • Internationella relationer
  • Idrott
  • Kulturhistoria
  • Kreativt skapande

En folkhögskolas verksamhet bygger på stor frihet och demokratiska former meddeltagare som vill påverka och ta ansvar för sina studier och den gemensamma studiemiljön. Samtalet är grunden i folkhögskolan och genom fokus på jämställdhet, delaktighet och allas lika värde ska folkhögskolan bidra till att stärka och utvecklademokratin. Grupparbeten och redovisningar utgör viktiga inslag i undervisningen och därför krävs det en hög närvaro och delaktighet i studiearbetet. Undervisningen genomsyras av ett inkluderande och normkritiskt förhållningssätt som syftar till att deltagarna i framtiden ska kunna påverka sin livssituation och delta i utvecklingen mot ett hållbart samhälle.

För att nå dessa mål fokuserar vi på att:

• Stärka deltagarens studieförmåga genom att träna på att samla in, bearbeta, formulera och presentera uppgifter skriftligt och muntligt
  • Utveckla deltagarens förmåga att kommunicera med andra i tal och skrift och kunna hantera olika medier
  • Lära deltagare ett analytiskt förhållningssätt och ett kritiskt tänkande i förhållande till information
  • Motivera och entusiasmera deltagare
  • Ge deltagare förutsättningar att lära tillsammans och vara del av ett socialt sammanhang.

Isabel Kristiansson

Jeanette Sjödin

Språk, Psykologi, Litteratur, Idrott
jeanette.sjodin@regionhalland.se

Utbildningen är kostnadsfri men alla deltagare betalar 400 kronor per termin för kopierat material, tillgång till läroböcker samt olycksfallsförsäkring.

Utbildningen är CSN-berättigad.

• När ansökan är öppen klickar du på knappen med texten ”Ansök här”.
  • I nästa steg kommer du till Schoolsofts ansökningssida.
  • För att ansöka måste du antingen redan ha ett konto på Schoolsoft, eller skapa ett konto.
  • Fyll därefter i uppgifterna i Schoolsoft och bifoga aktuella bilagor/betygsdokument innan sista ansökningsdatum.

Bifoga i ansökan

Till ansökan vill vi att du bifogar:

• Personbevis
  • Kopia av senaste skolbetyg
  • Eventuella arbetsintyg
  • Kort personlig beskrivning

I samband med ansökan ska den sökande skriva en kort personlig beskrivning och berätta något om sig själv, sina intressen och sina framtidsplaner. Vad väntar sig den sökande av tiden på Katrinebergs folkhögskola?

Antagningskrav

De enda formella kraven för att börja på allmän kurs är att du ska ha fyllt 18 år och ha godkänd grundskolenivå i svenska, engelska och matematik. Om du har studerat på gymnasiet men avbrutit dina studier kan du komplettera dina tidigare studier genom att fortsätta på den nivå där du slutade.

Antagningsprocess

Behöriga som lämnat ansökan innan sista ansökningsdag kommer att genomgå ett första urval. Samtal, eventuell intervju och kontakt med referenser ingår i antagningsförfarandet.

Urvalskriterier

Generellt för Allmän kurs:

• Eftersom folkhögskolan har ett uppdrag att utjämna utbildningsklyftorna i samhället prioriteras sökande med kort utbildning framför sökande med längre utbildning.
  • Eftersom lärandet är livslångt måste äldres behov av utbildning väga tungt vid antagningen. Äldre sökande går därför före yngre sökande.
  • Behörighet från grundskola i ämnena svenska, matematik och engelska.
  • Förtur ges till deltagare som ska fortsätta på Allmän kurs och har skött sina studier.

Besked om antagning

När antagningen är klar kommer ett skriftligt besked om man är antagen, tilldelats reservplats eller inte är antagen. Beskedet lämnas i de flesta fall i juni respektive december. Den som är antagen kommer att få ett besked via e-post där det finns information om bland annat kursstart.